Main kost konf bergen 16

ÅRETS FOREDRAGSHOLDERE

- Generasjon mageplageV/ Trygve Hausken, overlege og professor ved Gastroenheten, Haukeland sykehus.
Syk, eller bare litt vondt i magen? Og er man da allergisk, matintolerant – eller ingen av delene? Visste du forresten at for noen er avføring den beste medisin?

– Jeg tror steinaldermenneskene også kunne slite med irritabel tarm. Men de hadde ikke media. Det sa medisinprofessor Trygve Hausken under Forskningsdagenes debatt «Generasjon mageplage».

Trygve Hausken er professor i gastroenterologi og klinisk ernæring og leder for gastroenterologi-divisjonen på Det medisinsk-odontologiske fakultet i Bergen, samt overlege i gastroenterologi ved Haukeland universitetssykehus. Han forsvarte sin doktoravhandling i medisin i 1992. Han har publisert 178 artikler, blant annet originalarbeider, oversiktsartikler, bokkapitler og bøker. Hans forskningsområde har vært funksjonelle gastrointestinale forstyrrelser, lavgradig inflammasjon, gastrointestinal motilitet og gastrointestinal ultralyd, inklusive ernæringsbildebehandling og 3D- og 4D-ultralyd, fra grunnforskning til klinisk praksis.

- Mettet fett, venn eller fiende

V/ Vivian L. Veum, ernæringsspesialist og daglig leder av Balansert kosthold

Er mettet fett farlig? Fett og kolesteroler er svært omdiskutert, og forskningsaktiviteten, samt kunnskapsutviklingen har vært høy de siste årene. Til tross for helseministerens uttalelser om å spise mindre fett, og nye merkeordninger som skal begrense kaloriinntaket, er det stadig flere ernæringskyndige som fremmer et mer fettrikt kosthold. Det problematiske fettet i blodårene kommer ikke nødvendigvis fra fettet i kosten, men fra kroppens egenproduksjon.

Vivian L. Veum er stipendiat ved klinisk institutt 2 (Hormonlaboratoriet), Det medisinsk-odontologiske fakultet i Bergen, der hun har drevet fedmeforskning og bl.a. ledet en diettstudie med lav- og høyfett-dietter. Vivian har master i Human ernæring (UiB) og er også utdannet næringsmiddelingeniør (HiST). Hun er særlig opptatt av matkvalitet og mat som medisin. Hun uttaler at feil fokus på mat skaper problemer for mange overvektige. Utfordringen er å tilføre kroppen alt den faktisk trenger og da er det ikke plass til «tomme kalorier». Til daglig driver Vivian Balansert kosthold og har tett samarbeid med leger og terapeuter.

http://www.balansertkosthold.no/

https://www.facebook.com/Balansertkosthold.no

- Mentalhygiene ved kostholdsendring

v/Linn Bæra, rådgiver i ROS

Mat og trening er to kilder til helse, mestring og nytelse. Samtidig kan disse kildene også bli til stress, ubalanse i kropp og sinn, og til sist sykdom.

Linn Bæra vil prate om

-         hva som gjør at mat (og trening) noen ganger kan bli vanskelig

-         hvordan vi kan skille mellom helsefremmende adferd/endring og helsetappende adferd/endring

-         hvordan vi kan forebygge og legge til rette for gode endringsprosesser gjennom god mentalhygiene

 

Linn Bæra har siden 2006 arbeidet med psykisk helse og spiseforstyrrelser, endringsprosesser og problematikk knyttet til selvfølelse, mat og kropp.  Hun har også selv jobbet seg gjennom viktige endringer relatert til mat og trening. I dag arbeider hun som rådgiver, foredragsholder og kursutviklet tilknyttet organisasjonen ROS. Hun kombinerer fag, forskning og egenerfaring.

 

http://www.nettros.no/om-ros/ressursteam/

http://www.nettros.no/linnbara/

http://www.aftenposten.no/norge/Jeg-husker-jeg-onsket-at-noen-pa-treningssenteret-skulle-oppdage-hva-jeg-drev-med-209099b.html

 

- Hold deg frisk med maten du spiser

v/Jens Veiersted, leder av fagutvalget i Kostreform, ernæringsterapeut og ernæringsfaglærer

At maten har betydning for hvordan du har det er noe de fleste har en fornemmelse av. At maten påvirker en rekke funksjoner, som hormonene, er nok ikke like godt kjent. I dette foredraget skal vi se på hvordan et forholdsvis vanlig norsk kosthold kan skape problemer, og selvfølgelig hvilke valg og tiltak som kan sørge for at maten blir vår venn og ikke vår fiende.


Jens er utdannet ved Institute for Optimum Nutrition i London 2000. Han har drevet privat praksis som ernæringsterapeut i 16 år og undervist i ernæring siden 2004. Siden 2008 har Jens vært ansvarlig for ernæringsundervisningen på Tunsberg Medisinske Skole. Han er i dag leder av fagutvalget i Kostreform.

 

https://www.ion.ac.uk/

www.tunmed.no

http://lavkarboliv.blogg.no/1316300349_fettsyrer.html

http://www.eurekakiropraktikk.no/fagakademiet/jens-veiersted/

 

- Det gode liv med varig endring

V/Espen Tyrihjell

I alle år hadde tobarnsfaren Espen Tyrihjell levd et bedagelig liv med et kosthold som ikke var sunt.
På sitt tyngste veide Espen 172 kilo. Den 26.juli 2014 tok Espen valget å gå ned 80 kg i vekt på 365 dager på naturlig vis, uten operasjon. Det ble 83 kg 26.juli 2015.

Espen Tyrihjell er 49 år og er utdannet Cand Agric ved NLH/NMBU.
Han har jobbet med salg i næringsmiddelindustrien og er grunnlegger av ibedreform.no

Nå, et år etter, er vekten fortsatt den samme, ved fortsatt å spise riktig, trene mye og ivareta de endringene som måtte til for å endre/ bevare vekten.

3. juli 2016 går starttråkket fra Nordkapp, med målstrek på Operataket i Oslo. Espen regner med å bruke drøyt to uker på ferden, hvor han sykler rundt 15 mil om dagen. Nesten ett og et halvt Birken ritt daglig!

Kom og hør Espens fantastiske historie!

KONTAKTINFORMASJON

E-post hordaland@kostreform.no 

E-post i fht påmelding: am-ersta@online.no

Tlf: 56 17 88 89 / 41 31 44 53